Veel gestelde vragen

Voor al uw vragen betreffende de levering van je brood of koekjes op je werk kan je ons contacteren via e-mail of via ons online contactformulier. We antwoorden steevast ten laatste binnen de 12u. We vragen uitdrukkelijk om niet naar de winkel te telefoneren, onze winkelmeisjes kunnen je namelijk niet verder helpen.

Kan ik mijn brood invriezen?
Ja dat kan. Zoals alle verse producten vries je het brood het best zo snel mogelijk in. Als je van donker brood houdt raden we de broden ‘6-céréals’ of ‘7-céréals’ aan om in te vriezen. Van deze broden plakken de boterhammen zo goed als niet aan elkaar als ze ingevroren worden. Uiteraard kan je al onze andere broden ook perfect invriezen.
Hoe kan ik mijn brood langer bewaren?
Elk brood droogt gemakkelijk uit, wat het brood hard maakt. Je kan je broodzak het beste altijd gesloten bewaren, en liefst nog in een brooddoos. Invriezen kan uiteraard ook. Een ander alternatief is simpelweg in één van de onderste lades van de frigo. Let op, leg je brood niet langs groenten met een sterke geur zoals prei of gesneden ajuin, want dit zou ervoor kunnen zorgen dat het brood die smaak opneemt.
Wat is zuurdesem?
Om brood te maken moet je het deeg laten rijzen. Dit kan door het toevoegen van gist of zuurdesem. Beide zijn natuurlijke producten die zorgen voor fermentatie, het noodzakelijke proces voor het rijzen van deeg. Zuurdesem is in tegenstelling tot gist een spontane fermentatie. Dit zetsel wordt dag in dag uit onderhouden door er bloem en water aan toe te voegen en zo kan er steeds een deel van gebruikt worden om brood te bakken. We hebben 1 zuurdesem brood in ons assortiment: het grijze speltbrood. Wat we zeker niet doen is zuurdesempoeder toevoegen bij de bereiding van een ‘gewoon’ brood met gist om zo een zuurdesemsmaak te verkrijgen.
Wat is nu precies een speltbrood en waarom is het duurder?
Er bestaan op het internet heel wat verhalen en mythes over ‘superfood’ spelt. De vraag is of het nu echt zoveel meer voordelen heeft dan een ander brood. Om dit te begrijpen moet je de vergelijking maken met het meer populaire tarwebrood. Door de jaren heen is men meer en meer onderzoek gaan doen om tarwegewassen te ontwikkelen die voor landbouwers voordelig zijn. Lees, hoe meer kilo’s graan per vierkante meter van het veld van de boer, hoe beter voor hem. En dat is zéér goed gelukt. Maar de massaproductie van verschillende rassen tarwe heeft een schaduwzijde. Uit onderzoek blijkt dat deze tarwe veel minder voedingsstoffen bevat dan de oudere, minder rendabele rassen. Spelt is zo’n ouder ras. Je gaat dus niet meer of minder calorieën eten door speltbrood te consumeren maar je krijgt met een speltbrood meer goede bouwstoffen per calorie binnen. De werkelijke reden waarom je dus beter speltbrood kan eten is omdat het ontsnapt aan deze massaproductie, je krijgt meer goede bouwstoffen binnen en het is daardoor ook gewoon lekkerder. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat er in België geen reglementering bestaat over hoeveel spelt er in een speltbrood moet zitten. Voor ons lijkt dit een evidentie: een speltbrood is een brood gemaakt met 100% speltbloem.
Hoe zit het met broodverbeteraars en bewaarmiddelen?
Dat hebben we niet in huis en gebruiken we dus ook niet. Broodverbeteraars maken het brood zachter en zorgen ervoor dat een brood langer vers lijkt te blijven. Onze broden worden gemaakt zonder om het even welke bewaarmiddelen of verbeteraars. Erewoord!
Bio en bio zijn 2, hoe weet ik of ik een biologisch product koop?
Om een Bio label te verkrijgen moeten alle producten die in ons atelier verwerkt worden biologisch zijn. Omdat wij ook broden produceren met andere kwalitatieve bloem hebben wij dit label niet, en dat willen we ook zo houden. We willen een assortiment eerlijke en lekkere producten aanbieden die gemaakt worden volgens de regels van de kunst. We werken bij de bereiding van onze koekjes ook niet met melkpoeder of eigeel uit zakjes. Een ei is een ei en de melk wordt in kruiken geleverd van bij de lokale boer.
Ik ben allergisch aan gist. Welk brood raad je aan?
In dat geval raden we ons grijs speltbrood aan. Daarvoor wordt zuurdesem gebruikt in de plaats van gist. Weet wel dat dit brood gemaakt wordt in een omgeving waar ook gist aanwezig is.
Verkopen jullie alle producten van de bakkerij ook online?
Nee. Online concentreren we ons op het leveren van brood en koekjes op je werk. Het aanbod in de bakkerij is veel uitgebreider. Je kan er komen voor je dagelijks brood, maar ook voor taarten, koekjes en gebakjes, of zelfs om even te relaxen en te genieten van een heerlijk ontbijt, een lekkere boterham tijdens de middag, of een verse soep.
Mijn bedrijf is nog geen lid. Wat nu?
Neem gerust contact met ons op, of laat je bedrijf ons contacteren. We willen graag weten waar je bedrijf gelegen is en hoeveel werknemers er zijn.
Wat is de kost voor levering op mijn werk?
Wij rekenen geen transport- of leveringskosten aan. De prijs die aangegeven staat op onze website is de prijs die je zal betalen.
Wat zijn de betaalmogelijkheden, en is hier een extra kost aan verbonden?
Wij aanvaarden de meest courante betaalkaarten als online betaalmogelijkheden. In de toekomst hopen we ook de mogelijkheid aan te bieden om via elektronische maaltijdcheques te betalen. De technologie staat hier spijtig genoeg nog niet voor op punt, maar wordt wel ontwikkeld. Ook al bestel je maar 1 brood, wij rekenen geen transactiekosten aan.
Kan ik een extra bestelling plaatsen?
Ja, dat kan. We hebben hiervoor een uniek kalendersysteem ontwikkeld. Je kan per product kiezen op welke dag het geleverd wordt. Dit kan eenmalig of herhaaldelijk. Je kan bijvoorbeeld een brood elke maandag van de komende weken laten leveren. Je kiest op deze manier zelf of je op regelmatige basis wil inloggen en bestellen of niet.
Waarom moet ik mijn bestelling voor 13u doorgeven?
Wij maken lekker, eerlijk en vers brood. Met de beste ingrediënten. Die ingrediënten moeten tijdens het produceren de tijd krijgen om op smaak te komen. Dat is de reden waarom een bestelling voor 13u geplaatst moet worden: opdat ons deeg de tijd krijgt om te rusten. Jouw brood zal de volgende ochtend in de oven belanden om in de namiddag op je werk geleverd te worden. Verser kan haast niet.
Kan een vriend of familielid ook aankopen doen?
Ja dat kan. Geef op je persoonlijke pagina bij ‘nodig een vriend uit’ het persoonlijk e-mailadres van je vriend of familielid in en verstuur. Wij bezorgen hem of haar binnen de 24u een persoonlijk paswoord. Een bestelling die geplaatst is door een vriend of familielid zal op jouw werk geleverd worden op zijn of haar naam. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor het afhalen van de bestelling.
Ik ben ziek en heb een bestelling lopen tijdens mijn afwezigheid. Kan ik mijn bestelling nog annuleren?
Je kan je bestelling tot de dag voordien voor 13u annuleren. Stuur een e-mail naar info@lapetiteboulangerie.be, we bevestigen je annulatie en geven je de keuze om je product op een andere dag te laten leveren, of je kan kiezen voor een terugbetaling.
Wat met mijn ecologische voetafdruk?
Een brood van Namen naar pakweg Brussel brengen? Op het eerste zicht lijkt dat niet zo ecologisch. Dat is het wel als je het in zijn globaliteit ziet. In plaats van vele mensen die zich naar de bakker verplaatsen worden grote hoeveelheden brood dankzij dit systeem geleverd op één locatie. Eén verplaatsing in de plaats van honderden. Bovendien volgen we nauwgezet de ontwikkeling van ecologische bestelwagens op. Van zodra de technologie op punt staat investeren wij in een 100% groene bestelwagen, wat jouw en onze ecologische voetafdruk nog meer zal verkleinen.